Over mij

Ik ben Dana, psychologe & mindfulness coach. Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met eetproblemen. Mijn passie is zelfontdekking, groei en onwikkeling in mijzelf en anderen.

Ik had het voorrecht om in de jaren ’90 een spirituele reis naar India te mogen maken. Geïnspireerd door de Vedische Geschriften ging ik met een groep naar India. We maakten een lange reis langs heilige plaatsen en namen deel aan meditaties en lezingen in tempels.

Op deze reis werd ik doodziek door een voedselvergiftiging, waardoor ik geen eten meer tot mij kon houden en slechts zeer verzwakt verder kon reizen. In mijn ellendige staat trof ik een oude wijze man, een geestelijk leraar die zich om mijn welzijn bekommerde. Hij stuurde mij een goede Ayurvedische arts die mij wist op te lappen zodat ik verder kon reizen. Ook gaf hij mij door onze gesprekken, diepe inzichten met betrekking tot mijn leven en het 'werk' wat ik nog te doen had, thuis in Nederland.

Het was gebruikelijk dat volgelingen van de geestelijken een spirituele naam kregen. Op mijn vraag aan hem hoe ik zou gaan heten, antwoordde hij: “Dana, jouw naam is al heilig. Het betekent in het Boeddhisme; ruimhartigheid, vrijgevigheid en openheid. Het is één van de tien perfecties.”

Deze uitspraak heeft een diepe indruk op mij gemaakt maar moest nog wel betekenis voor mij krijgen. Nu, 20 jaar na mijn spirituele reis, krijgt deze ontmoeting betekenis in Oh She Grows.

Mijn visie: gebruik je kracht anders!
Als je een eetstoornis hebt dan beschik je over een flinke dosis kracht en doorzettingsvermogen. Want jij kan iets heel onnatuurlijks doen, namelijk je lichaam van eten of drinken onthouden. Deze kracht kun je anders leren gebruiken om door te zetten op je weg naar herstel. Ben je eenmaal hersteld dan kan je jouw kracht samen met de opgedane inzichten inzetten voor verdere groei in je leven.

Bij Oh She Grows gebruik ik de uitspraak van Aristoteles: “Alles wat je aandacht geeft groeit”. Het is maar waar jij je aandacht aan geeft, echter heb je er meer aan wanneer je je krachten weet te richten op wat je echt kan dienen.

Het leven zonder een eetstoornis is zóveel leuker en geeft je je vrijheid terug, zodat je weer van het leven kan genieten. Ik voel me gezegend met mijn liefdevolle gezin, met de studies die ik heb af mogen ronden, de reizen die ik heb gemaakt, mijn inspirerende vrienden en het betekenisvolle werk dat ik nu doe!

Mijn praktijk

In mijn praktijk begeleid ik mensen in de leeftijd van puber tot 60+. Hiernaast werk ik als ervaringsdeskundige in het Leontienhuis te Zevenhuizen, inloophuis voor mensen met een eetstoornis en hun naasten. Al meer dan 3 jaar begeleid ik daar 30+ gespreksgroepen voor vrouwen, geef ik mindfulness trainingen en ben ik 1-op-1 mentor.

Tijdens mijn studie psychologie ontstond het verlangen om te werken met deze doelgroep. Mijn doelgroep. Want ook ik behoor tot de 15% van de vrouwen die een eetstoornis heeft gehad (Study University College Londen, 2016). Inmiddels heb ik deze al ruim 25 jaar achter me gelaten. En juist dat heeft me geïnspireerd om te gaan werken met mensen die nog midden in de ‘gevangenschap’ van een eetstoornis zitten.

Kwaliteit, gedragscode en klachten
Om de kwaliteit van mijn dienstverlening te waarborgen en te blijven verbeteren, ben ik aangesloten bij:

  • NOBCO: de Nederlandse orde voor Beroepscoaches is er voor iedereen die op zoek is naar een professionele coach en voor coaches die werken aan verdere professionalisering van het coachvak. Aansluitnummer 31215.
  • EMCC: bepaalt en bewaakt wereldwijd de kwaliteitsnormen van de bij NOBCO aangesloten Beroepscoaches op het gebied van mentoring en coaching. Het EMCC draagt bij aan het ontwikkelen van de beste praktijken in mentoring, coaching en supervisie die ten dienste staan aan de samenleving.
  • Global Code of Ethics: de Internationale Ethische Code | IEC biedt richtlijnen hoe ik als beroepscoach omga met thema’s als integriteit, professioneel en excellent handelen, contractering, (eigen) verantwoordelijkheid en vertrouwelijkheid. Alle coaches, die aangesloten zijn bij NOBCO, ondertekenen een verklaring. In deze verklaring staat dat zij als beroepscoach verplicht zijn om te werken volgens de IEC-richtlijnen en bij klachten het klachtenreglement volgen. Klik hier voor de Internationale Ethische Code voor coaches.
  • Eetstoornisvrij: ingeschreven als psychologische praktijk.
Wil je inspiratie van ervaringsdeskundigen
in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.