blog

Dana deelt

Met een Praktijk voor Eetstoornissen krijg je mooie inzichten van cliënten en maak je ook een persoonlijke reis.

Dana
Blogpost 16-03-2019

Veganisme en een eetstoornis, is er een relatie?

De veganistische gerechten bij Dumbo zijn bijzonder avontuurlijk.

Parttime veganist zijn is de nieuwe trend. Merkreuzen als Unilever haken hierop in met de Unox vegetarische rookworst en overname van de Vegetarische Slager. In navolging van steden als Londen en Berlijn, waar de vegan hype al langere tijd gaande is, poppen hier vegan restaurants als paddenstoelen uit de grond. De nieuwe trend is vegan en het is leuk. Maar welke relatie is er tussen vegetarisme, veganisme en een eetstoornis?

Afgelopen week heb ik met een vriendin bij Dumbo gegeten, een nieuw trendy vegan restaurant in Rotterdam. Op de site omschrijft Dumbo zichzelf als volgt; “Wij zijn een restaurant met een excentriek interieur, smaakvolle plant based gerechten en bijzondere cocktails. Niets is standaard. Kom met ons vliegen. Live a little.”

En ik kan zeker zeggen dat deze omschrijving klopt! Het was een heerlijke en diervriendelijke avond. Tegelijkertijd zette het vegan avondje mij aan het denken. En wel over het feit dat mensen met een eetstoornis hier vast en zeker graag willen komen eten. En waarom? Omdat mensen met een eetstoornis vier keer zo vaak vegetariër zijn dan mensen zonder een eetstoornis!

Dit cijfer komt uit een onderzoek uit 2012 dat in The Journal of the Academy of Nutrion and Dietics gepubliceerd is. Het onderzoek bestond uit 93 vrouwen met een eetstoornis en een controlegroep van 67 vrouwen zonder eetstoornis.
Wat opvalt aan de cijfers uit dit onderzoek is dat 68% zèlf zegt te ervaren dat haar vegetarisme in verband kan worden gebracht met haar eetstoornis! Dit is een opvallend getal. Veel van deze vrouwen zetten hun vegetarische eetpatroon dus in om af te vallen en kiezen niet voor dit voedingspatroon omwille van dier-, milieu- of gezondheidsvriendelijke redenen.

Al kauwende op mijn zalige truffelmousse en wortelcarpaccio bij Dumbo, dacht ik na over wanneer ik zelf vegetarisch ben gaan eten. Want ja, toegeven; ook ik ‘doe’ het op enkel planten, zuivel en eitjes. Als kind luste ik de spekzwoerden en tartaartjes die mijn moeder bereidde al niet graag. De honden in ons gezin zaten verdacht veel onder mijn stoel om de restjes die ik liet ‘vallen’ op te peuzelen.

Tijdens de meest heftige jaren van mijn eetstoornis at ik ook vleesproducten. Al was het niet van harte. Maar laten we wel zijn, ik at niets van harte. Eenmaal na mijn herstel ben ik mij pas, zo rond mijn dertigste, gaan verdiepen in andere manieren van koken. En kwam ik uit op een Indiase keuken die ‘toevallig’ geen vlees in de ingrediënten had opgenomen. Er ging een wereld voor me open. Want de smaakcombinaties zoet, zuur, zout en bitter die ik daar leerde waarderen, waren zo compleet en tongstrelend dat ik vlees kon verlaten.

Volgens het onderzoek hoor ik tot de kleine groep van 5% die volledig hersteld is van een eetstoornis en nog vegetarisch eet. In mijn praktijk voor eetstoornissen wil ik natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Het mag niet zo zijn dat de mensen die bij mij voor begeleiding langskomen denken dat zij ook vegetariër moeten worden. Welnee! Zie eerst maar eens alle producten weer te leren eten. Geen controle, geen beheersing, geen eliminatie.

En zo mijmer ik dan nog wat verder over alle hedendaagse trends van geen gluten, koezuivel, vet, suiker, etc. Zou hier al onderzoek naar gedaan zijn? Dus of deze mensen dit doen omdat ze echt deze voedingsmiddelen niet kunnen eten, dan wel verdragen? Of zou er ook een kansje zijn, zoals de 68% bij het vegetarisme, dat het een verkapte manier kan zijn om minder calorieën binnen te krijgen…

Hmmm... wat denken jullie?

Ga ook eens op avontuur bij Dumbo en geniet. Omdat het leuk en lekker is en niet om calorieën te vermijden!

Wil je inspiratie van ervaringsdeskundigen
in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.