blog

Dana deelt

Met een Praktijk voor Eetstoornissen krijg je mooie inzichten van cliënten en maak je ook een persoonlijke reis.

Dana
Blogpost 24-01-2019

Houden van

Het bijzondere van een wondje is, dat het (vrijwel) altijd weer geneest. Er komt wat bloed, een korstje en misschien een litteken… maar het geneest. Daar hoef je eigenlijk niets voor te doen. Je krijgt het van de natuur, deze groeikracht. En zij geldt niet alleen voor lichamelijke, maar zeker ook voor geestelijke zaken.

Daarom word ik zelf zo blij van de naam van mijn praktijk; Oh She Grows - waarbij de ‘zij’, uiteraard ook als ‘hij’ gelezen kan worden. Het heeft zoiets positiefs, iets wat niet te stoppen valt. Groei is overal en altijd. Of je het wilt zien, dat is een tweede.

Toen ik zelf ooit een eetstoornis had, zag ik niet alleen geen groei, ik probeerde zelfs moedwillig mijn groei tegen te houden. Uiteraard eerst en vooral letterlijk, mijn lichamelijke groei. Toch bleek op de weg van mijn herstel, precies dàt stuk groei nog het makkelijkste gedeelte van de klus. Veel lastiger vond ik het geestelijke stuk groei dat ik ook moest doormaken, wilde ik alle restanten van mijn eetstoornis eens en voor altijd op kunnen bergen.

En hoe ik dat gedaan heb?

Stap voor stap. Over een periode van een aantal jaren heen, ruimde ik steeds weer een stukje op. Eigenlijk valt het stuk geestelijke groei in 1 zin samen te vatten met; “Leer weer van jezelf te houden en voor jezelf te zorgen!" Een zin die ik ooit te horen kreeg, van een dierbare vriendin, toen ik 21 jaar was. Een zin, die me toen rillingen bezorgde, omdat ik hem zó niet begreep. Want hoe doe je dat dan; van jezelf houden?

Nu, zoveel jaren verder, kan ik zeggen dat het die woorden waren die een baken op mijn weg naar herstel werden. Het is mij, stap voor stap dus, gelukt me deze woorden eigen te maken. Ik heb geleerd weer van mijzelf en het leven te houden. En goed voor mij zelf te zorgen. Pas dan kun je namelijk ook voor anderen zorgen en van anderen houden!

En uiteindelijk lagen mijn issues er destijds helemaal niet in dat ik mij te dik vond of niet van eten hield. Nee, de kern lag er in dat ik niet geloofde dat ook ik er mocht zijn. Dat ik ruimte in mocht nemen. Dat ik mocht groeien & bloeien. Voor mij is in de openbaarheid treden met Oh She Grows en anderen nog meer mogen dienen, ook weer een belangrijk stuk groei. En zo zijn we nooit uitgeleerd.

Het mooie aan groeikracht is dat ze voor iedereen geldt.
Voor niemand uitgezonderd. Ook voor jou niet.

Namasté
Dana

Wil je inspiratie van ervaringsdeskundigen
in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.